Bukan semua orang pandai memasak. Kebanyakan kita perlu belajar bagaimana untuk mengikuti resipi pada satu ketika. Bagi membuat hidangan yang enak, konsisten,
dan tekstur,
pelbagai bahan perlu digunakan dalam masakan.
Bahan-bahan tersebut mesti mempunyai hubungan
antara satu sama lain. Sebagai
contohnya, untuk membuat biskut yang mempunyai rupa dan rasa seperti biskut,
anda perlu memastikan bahawa anda telah menggunakan kuantiti bahan yang diperlukan dengan tepat. Penggunaan tepung yang berlebihan akan menyebabkan
biskut anda menjadi lebih keras. Pada masa yang sama, garam yang
berlebihan juga akan memberi rasa yang diingini.
Bahan-bahan perlu mempunyai hubungan antara satu sama lain dalam sesebuah resipi adalah satu konsep yang sangat penting dalam masakan. Ia juga merupakan satu konsep matematik yang penting. Dalam matematik, hubungan antara dua kuantiti dipanggil sebagai nisbah. Jika sesuatu resipi memerlukan 1 biji telur dan 2 cawan tepung, hubungan antara telur dan tepung ialah 1 kepada 2. Dalam bahasa matematik, hubungan ini boleh ditulis dalam dua bentuk seperti yang berikut:
Kedua-dua bentuk di atas menyatakan nisbah telur
dengan tepung iaitu 1 kepada 2. Jika anda tersilap mengubah nisbah tersebut, keputusan mungkin tidak boleh dimakan.
Semua resipi ditulis untuk menghidangkan
kepada jumlah orang yang tertentu sahaja atau bagi menghasilkan sejumlah
makanan sahaja. Contohnya, anda mungkin melihat resipi biskut
yang dapat menghasilkan dua dozen biskut. Bagaimana
jika anda hanya mahu satu dozen
biskut? Bagaimana jika anda mahu empat
dozen biskut? Memahami
bagaimana untuk meningkatkan atau mengurangkan hasil tanpa merosakkan nisbah
bahan-bahan adalah kemahiran yang
penting bagi mana-mana tukang masak.
Katakan anda mempunyai resepi biskut yang lazat:
![]() |
Biskut Cip Coklat |
1 cawan tepung
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan mentega
1/3 cawan gula perang
1/3 cawan gula
1 biji telur
1/2 sudu kecil vanila
1 cawan cip coklat
Resipi ini bagi membuat 3 dozen biskut. Jika anda ingin membuat 9 dozen biskut, anda diperlukan untuk meningkatkan kuantiti setiap bahan yang disenaraikan dalam resipi. Anda juga perlu memastikan bahawa hubungan antara bahan-bahan tetap sama. Untuk melakukan ini, anda perlu memahami bahagian. Bahagian A wujud apabila anda mempunyai 2 nisbah yang sama, seperti 2:4 dan 4:8. Dua nisbah yang tidak sama rata, seperti 3:16 dan 1:3, tidak mengakibatkan bahagian A. Nisbah mestilah sama.
Bagaimana anda akan mengira kuantiti setiap bahan yang anda perlukan jika anda mahu membuat 9 dozen biskut? Berapa cawan tepung yang anda perlukan? Berapa banyak telur? Anda perlu membentuk satu bahagian untuk memastikan anda mendapatkan nisbah yang betul.
Mula-mula anda dikehendaki memikirkan berapa banyak tepung yang anda perlukan jika anda mahu membuat 9 dozen biskut. Apabila anda selesai dengan perkara tersebut, anda boleh mengira kuantiti bahan-bahan yang lain. Anda akan membentuk bahagian seperti ini:
Anda akan membaca bahagian ini sebagai "1 cawan tepung adalah untuk 3 dozen manakala X cawan tepung adalah untuk 9 dozen." Untuk mengetahui apa yang X (atau berapa banyak cawan tepung yang anda perlukan dalam resipi yang baru), anda akan membuat pengiraan seperti ini:
Sekarang anda perlu mengetahui nilai X. Untuk berbuat demikian, bahagikan kedua-dua belah persamaan dengan 3. Hasilnya ialah X = 3. Untuk memanjangkan resipi untuk membuat 9 dozen biskut, anda akan memerlukan 3 cawan tepung. Bagaimana jika anda terpaksa membuat 12 dozen biskut? Empat belas? Anda akan membentuk bahagian yang sama seperti yang anda lakukan di atas, tidak kira berapa banyak yang anda mahu meningkatkan resipi.
No comments:
Post a Comment